Thursday, January 10, 2013



Islam er en meget vennlig og fredelig religion 
sier norske dumsnille tullebukker!
VARIERER: Femti land er med på listen fra 
Åpne Dører. Det varierer mye hvor vanskelig situasjonen er for kristne i de forskjellige landene.Illustrasjon: Åpne dører

Mener islamistisk vekkelse rammer afrikanske kristne
Forverring av situasjonen for kristne i flere afrikanske land er et av utviklingstrekkene på årets forfølgelsesliste fra Åpne Dører. Nord–Korea beholder den æreløse førsteplassen.

Fra i fjor til i år har antallet land i Afrika som står på listen, økt kraftig. Mali er en av nykommerne og plasseres på sjuendeplass. Den nordlige delen av Mali ble overtatt av ytterliggående islamister i forbindelse med det kaotiske kuppet som rammet landet i mars i fjor.

– Åpne Dørers observatører i Mali forteller at de ble sjokkert over det som skjedde, som førte til at de måtte forlate landet, forteller reisesekretær Ole Lilleheim i Åpne Dører Norge til Dagen.


FAKTA OM De verste forfølgerne:
  • I flere år har organisasjonen Åpne Dører, som arbeider for å støtte forfulgte kristne, utarbeidet en liste over de 50 landene i verden der kristne møter mest motstand. Her er landene som står på de elleve øverste plassene på årets forfølgelsesliste. I disse landene opplever kristne sterk forfølgelse, ifølge Åpne Dører.
1.  Nord–Korea
2.  Saudi–Arabia
3.  Afghanistan
4.  Irak
5.  Somalia
6.  Maldivene
7.  Mali
8.  Iran
9.  Jemen
10.  Eritrea

Viser makt

Tanzania, Kenya, Uganda og Niger kommer for første gang inn på listen, og Etiopia er et av landene som gjør det største hoppet. Ifølge Åpne Dører får forskjellige fundamentalistiske utgaver av islam mer og mer innvirkning forskjellige steder i Afrika.

– Vi ser ikke nødvendigvis en bestem helhetlig plan fra en kilde som gjelder hele Afrika. Derimot ser vi at islamske grupper tålmodig venter på rette tid for å vise sin makt, sier Stig Magne Heitmann, informasjonsleder i Åpne Dører, i en pressemelding. 


– Bortsett fra ett mønster i bruk av vold og angrep, ser vi at radikale muslimer infiltrerer inn i politiske miljø, forretningsliv og juridiske posisjoner, legger han til.


Utvider grenser


I Tunisia, Libya, Marokko og Egypt klarte islamister å overta makten etter sine sekulære forgjengere.

– To år etter den arabiske våren, er det klart at de kristne har gått inn i en arabisk vinter. Vinden som startet i Midtøsten ser ut for å ha dreiet sør over og åpnet veien for fundamentalistiske grupper i Afrika også, sier Stig Magne Heitmann.

Problemene er ikke avgrenset til land der kristne er en minoritet. Ifølge Åpne Dører plasseres radikale muslimer ut i områder der det bor kristne, og så viser de ingen toleranse overfor annet enn islam.

– Dette skjer i Tanzania, Kenya og Uganda hvor de kristne frem til nå har vært i flertall. Disse stedene er operasjonsbaser hvor radikale muslimer prøver å utvide sine grenser, sier Heitmann.


Sterkere samhold

Egypt har falt fra 15. til 25. plass på listen, tilsynelatende i strid med trenden i den arabiske våren. Lilleheim forklarer imidlertid at dette har sammenheng med at man har utarbeidet en ny metodologi som tar hensyn til flere faktorer når man beregner forfølgelsen. Blant annet har Egypt en etablert koptisk kirke som oppgis å bestå av rundt ti prosent av landets befolkning, og dette slår positivt ut i vurderingen.

– De har det fortsatt veldig tøft i Egypt. Men det fantastiske vi ser der, er at de kristne finner sammen. Det har aldri vært slikt samarbeid mellom de koptiske og de evangeliske som vi ser i dag, sier Ole Lilleheim.


Bedre i Kina

Iran har sunket til åttendeplass, mens den islamske republikken for to år siden var nummer to. Heitmann nevner dette som et eksempel på at et land kan synke på listen selv om situasjonen ikke er blitt bedre der. Problemet er at det er blitt verre andre steder.

Suverent verst er fortsatt Nord–Korea. Det å eie en bibel kan ifølge Åpne Dører være grunn nok til å bli henrettet eller bli sendt til en fangeleir sammen med hele familien. Organisasjonen antar at mellom 50.000 og 70.000 kristne lider i forferdelige fangeleirer, og den intense forfølgelsen har fortsatt under den nye lederen Kim Jong-Un.

En god nyhet er at Kina fortsetter å synke på listen. Fortsatt mener Åpne Dører at regjeringen ser kirken som en politisk bevegelse og ønsker å være informert om kirkelig aktivitet. Men organisasjonen registrerer ikke at husundersøkelser, arrestasjoner og konfiskasjoner av bibler og kristen litteratur foregår i samme skala som tidligere.

– Nå vil vi hjelpe de store kirkenettverkene til å gå videre. Det er kineserne som må nå Kina, sier Ole Lilleheim.


(Dagen)

No comments:

Post a Comment